Despre cautarea, gasirea si pastrarea fericirii

wall_sticker_quote_if_you_want_to_be_happy_be_s

Mi-e greu sa scriu despre fericire cat inca sunt in cautarea ei. Dar daca tot sarbatorim astazi Ziua Internationala a Fericirii, sa arunc si eu niste ganduri in eter…

Asadar, ce este de fapt fericirea si ce ne face sa o dorim atat de tare?

Mi se pare dificil, daca nu imposibil de dat o definitie universala a fericirii, intrucat aceasta stare este in esenta extrem de personala, unica pentru fiecare individ.

Multi oameni cad insa de acord ca fericirea nu tine de faima, bogatie sau frumusete fizica, ci mai degraba de un anumit sentiment de multumire si pace sufleteasca ce vine din interior si nu depinde neaparat de elemente exterioare.

Poate fericirea este o suma de mici bucurii pe care le aduni in inima zi de zi. De la zambetele celor dragi, o raza de soare ce te loveste din plin, rasetele copiilor, un pahar cu apa proaspata, atingerea tandra a unei maini blande pe fata, o imbratisare stransa care-ti spune ca cineva este aici pentru tine, vantul si mirosul marii ce te poarta departe, parul iubitei cazand pe spatele gol, terminarea unui maraton, un cantec care-ti merge la suflet, taceri comfortabile, conversatii¬†oneste, o fotografie ce surprinde momentul la fix, sarutari insetate, felicitari facute de mana, cea mai gustoasa mancare gatita de tine, o plimbare relaxanta in padure, o carte pe care nu o poti lasa jos, parfumul iubitului, un ceai fierbinte servit sub patura urmarind un film bun, un ‘te iubesc’ spus exact cand ai nevoie, conducand masina cu viteza pe o autostrada libera, satisfactia cand reusesti o pozitie de yoga perfecta, pana la a face dragoste privind ochi in ochi. Si multe, multe, multe altele. Lista pare infinita.

Unii cred ca oamenii au un drept la cautarea fericirii si l-au inscris chiar in Constitutie. Acest lucru este admirabil, insa si daca ar fi inscris in toate constitutiile si tratatele internationale din lume, nimic nu garanteaza ca fericirea poate fi gasita si, mai mult, pastrata. Depinde de fiecare individ sa aleaga calea potrivita catre fericirea proprie.

Oricum, stiu ca opusul fericirii nu este tristetea – aceasta este opusul bucuriei. Tristetea e trecatoare. Opusul fericirii este nefericirea. Iar aceasta poate fi o stare cvasi-permanenta pentru unele persoane.

Pana la urma, dupa indelungi peregrinari prin lumea din afara si dinlauntrul nostru, realizam ca fericirea e o alegere, asa cum este si nefericirea.

Fericirea e in noi si nicaieri altundeva. Acolo o cautam, o gasim si o pastram.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s