Si ne iarta noua…

Forgiveness

…greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri.

Dar cine sunt gresitii nostri?

Primii care gresesc fata de noi suntem chiar noi insine. Suntem poate cei mai aspri critici ai nostri. De nenumarate ori, gasim mai degraba iertare pentru ce facem gresit altora chiar la cei fata de care am gresit, decat reusim noi sa ne iertam pentru acelasi lucru. 

Apoi, sigur ca e posibil ca uneori sa deranjam prin comportamentul nostru persoane necunoscute sau oameni pentru care nu avem sentimente de apropiere – i-am putea numi “oameni neutri”. Sau sa fim noi insine ofensati de astfel de oameni. Cred ca ‘iertarea’ este acordata cel mai usor in astfel de situatii; as zice ca e mai degraba o uitare rapida a celor intamplate.

Si mai este o categorie de oameni care, in mod paradoxal, ne iarta si pe care-i iertam mai greu decat ar merita. Sunt acele persoane la care tinem din toata inima, fata de care ne deschidem sufletele si pe care ne bazam sa ne fie alaturi si in momentele de bucurie, dar mai ales in cele de cumpana. Acele persoane care ne asteptam sa ne inteleaga si sa ne accepte neajunsurile orice ar fi.

Nu cred ca pe acesti oameni ii ranim vreodata constient sau ca ei ne fac rau intentionat. Dar atunci cand se intampla acest lucru, totul capata proportii nebanuite. Poti pierde oameni dragi intr-o clipita.

Trecand de curand prin astfel de circumstante, am reflectat la motivul pentru care iertarea pare atat de dificila. Am ajuns la concluzia ca este din pricina vulnerabilitatii noastre in raport cu acesti oameni. Rana este mai adanca atunci cand suntem deschisi si vulnerabili. Increderea pe care o avem in ei si pe care ei o au in noi face ca aceleasi greseli, poate inofensive venind din partea oamenilor neutri, sa devina adevarate catastrofe daca sunt cauzate de oameni dragi.

Acestia sunt oamenii fata de care suntem datori sa exersam iertarea oricat de dezamagiti ne-am simti.

Errare_humanum_estSa exersam iertarea nu e complicat, daca pornim de la premisa ca nimeni nu e perfect. Cu rabdare si empatie iertarea vine firesc.

Numai asa, gresind si iertand, invatam zi de zi cum sa devenim cea mai buna versiune a noastra.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s