Locul nasterii e parte din Sine

Fie ca ne alegem sau nu unde ne nastem, undeva in aceasta lume luam prima gura de aer din viata noastra.

Indiferent unde ne duc drumurile vietii si unde ne stabilim la un moment dat ori pentru restul vietii, fiecare din noi vom fi identificati cel putin prin nume, data nasterii si locul nasterii.

Nu cred intr-un “om” generic, universal, decat la nivel pur teoretic. Intr-adevar, suntem toti la fel ca fiinte umane prin comparatie cu alte specii. In realitate,  fiecare individ este un univers unic ce incearca sa se conecteze cu ceilalti. Combinatiile dintre mostenirea genetica, sociala si culturala pe de o parte si perceptia asupra vietii, experienta ori exprimarea acesteia pe de alta parte, sunt infinite.  Asa cum se spune, ‘Nu exista doi oameni la fel’.

In acest context, consider ca unde se naste cineva si este crescut il formeaza intr-un fel ce-l marcheaza pentru totdeauna, contribuind din plin la combinatia specifica ce te face pe tine sa fii TU.

Astazi sarbatorim Ziua Nationala a Romaniei si cum eu sunt romanca (si putin europeanca), as vrea sa recunosc in mod deschis darurile uimitoare pe care le-am primit nascandu-ma in aceasta tara. In ciuda tuturor neajunsurilor pe care romanii le identifica cu privire la tara lor, chiar este un loc grozav in care sa te nasti. Cred ca este la fel de bun sau de rau ca orice alt loc in care traiesc oameni. Imbunatatirea, dezvoltarea, evolutia unei tari sunt dorite si posibile, si chiar se intampla (desi uneori prea incet pentru gustul nostru).

In doar cateva cuvinte, sunt recunoscatoare pentru limba frumoasa si bogata pe care o vorbesc, pentru cultura si istoria construite in secole de vremuri grele la rascrucea civilizatiilor vestice si estice, pentru minunile naturii pe care le (re)descopar la fiecare calatorie prin tara natala, pentru parintii iubitori si familia extinsa (unii nici nu au calatorit vreodata in strainatate) pe care am avut norocul sa-i am, pentru toti oamenii speciali cu care mi-am intersectat drumul de-a lungul anilor si care au devenit parte din viata mea, pentru tot ceea ce ma face sa traiesc fiecare noua zi aici.

La Multi Ani, Romania!

3c48cecb7b5ae392e0a9b64c182dd34e

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s