O lume colorata

Colourful world

Iubesc lumea noastra colorata. De cate ori aud vorbindu-se despre faptul ca lucrurile nu sunt albe sau negre, ci ca exista multe nuante de gri, imi vine sa strig: “Exista o multime de culori, nu le vedeti?”

Marturisesc ca la scoala una dintre putinele lectii de fizica ce mi-au captat atentia a fost cea de optica, atunci cand faceam experimente cu prisme. Priveam uimita cum lumina se desface in culori. De atunci am ramas cu o atractie profunda fata de curcubee, pe care le caut instinctiv dupa ploaie, in ochiuri de apa, oriunde ar putea aparea.

Cu adevarat fascinanta a fost intelegerea felului cum percepem noi culorile. De pilda, unul din motivele pentru care imi plac florile este diversitatea lor de culori. Nu mica mi-a fost mirarea sa aflu ca acea culoare pe care o vad la o floare si care ii confera intr-un fel identitatea, reprezinta de fapt partea din spectru pe care planta nu o absoarbe. Adica trandafirii rosii, simbolul iubirii, resping de fapt culoarea rosie?!

In acest fel insa, asa intors pe dos cum este, florile comunica ceea ce sunt cu adevarat.

M-am gandit cum ar fi ca oamenii sa arate celorlalti ceea ce le repugna. De exemplu, sa citesti pe cineva semnele geloziei si sa stii instantaneu ca acela ar putea fi in orice fel, numai gelos nu. Sa vezi ura in ochii cuiva si sa stii ca acela nu este capabil sa urasca.

Lumina interioara functioneaza cumva diferit. Pana la urma, si omul ‘absoarbe’ ceea ce este compatibil cu natura sa. In acest caz, aceleasi lucruri ar trebui sa se reflecte si in afara – teoretic. Practic insa, imaginea expusa lumii e mai mereu o alegere constienta. Daca este o arta pe care majoritatea oamenilor o stapaneste cu maiestrie, aceea este arta disimularii.

Intr-o lume simpla si onesta, ai putea vedea imediat cum este cineva si ce simte cu adevarat. In lumea in care traim acum, ‘culorile’ vizibile ale oamenilor nu sunt cele reale (sau foarte rar). Asa ca suntem nevoiti sa ne dezvoltam pana la exacerbare simtul cititului si al interpretarii mastilor, printr-un efort constant si risipitor de timp si energie.

Asadar, truismul zilei: oamenii nu sunt ca florile. 🙂 Dar cat avem de invatat de la ele despre cum sa ne dezvaluim lumii adevarata esenta, fara rusine si teama.

Culorile noastre sunt splendide.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s